Mann sliper ned metall og gnistene flyr

05 september 2019
Mathias Bjelland
Mann sliper ned metall og gnistene flyr

Når skal mennesket legge verktøyene på hylla?

Roboter og automatisering har tatt over en enorm andel av menneskelige jobber over de siste tiårene. En skulle aldri ha trodd at teknologien kunne utvikle seg så fort, men dette har altså gått i et eksponentielt tempo. Få vet hva som blir det neste, men mange frykter i hvert fall at trenden skal fortsette med at datamaskinene og algoritmene tar over.

Men er det egentlig så aller verst at produksjonsutstyr i alle former og fasonger blir automatisert og dermed gir brukerne bedre resultater? Det er jo tross alt sånn at dette utstyret vil kunne si ifra når det er i ferd med å slutte å virke, og fremover kanskje fikse seg selv til og med. Dette fører til mindre nedetid, noe som fører til lavere kostnader, og dermed også lavere priser.

Borgerlønn i fremtiden?

Det er dermed ingen logikk bak å la mennesker drive for eksempel produksjonsutstyr – bortsett fra at disse menneskene selvfølgelig må tjene penger fra ett eller annet sted. Mange politikere har på bakgrunn av dette foreslått borgerlønn. Ideen om å gi ut gratis penger høres kanskje komisk ut til å begynne med, men alternativet er tross alt å betale disse menneskene for en jobb som roboter uansett kunne ha gjort.

Roboter har allerede i dag tatt over mye av de prosessene som produksjonsutstyr jobber med, og dette vitner om utviklingen. I dag jobber mange med å programmere og vedlikeholde produksjonsutstyr. Det skapes dermed også nye jobber når teknologien utvikler seg videre, slik at en ikke skal få helt panikk heller!

Algoritmer og kunstig intelligens vil bli viktigere i fremtiden, og det er ikke godt å si hvor stor rolle disse vil spille. Innenfor produksjonsutstyr er derimot trenden allerede klar, så jobber man her er det viktig å gjøre seg klar for endringer!

Flere nyheter